In de afgelopen tien jaar zijn er met toenemende mate banken failliet gegaan. Geïnteresseerden hebben hun hoofden vol ongeloof heen en weer geschud. Elke dag is er wel iets over de crises in de krant te lezen. Maar al die tijd is door de media niet stilgestaan bij de misschien wel meest belangrijke vraag: Wie koopt de banken vrij? Het trieste is dat dat niet de banken, niet hen die het recht hebben om geld te printen, maar de mensen, burgers, u en ik, wij betalen het faillissement van de banken.

Zelfs hele landen zijn failliet gegaan. Meerdere debatten zijn gevoerd of we wel of niet zwakke landen in de EU moeten blijven steunen. Het financieel systeem van vandaag werkt niet, althans niet voor ons, niet voor de gewone burger.

Wat hebben we hiervan geleerd? Hoe gaan we hiermee om? Ewald Engelen legt in een kort college uit waarom de mensen die nu beslissingen maken dit systeem niet gaan verbeteren. We zien geen grote hervormingen in de regels voor banken. ‘zo zoetjes aan zijn de oude structuren weer terug aan het keren. Democratie is kapot.’ Kortom de situatie is niet alleen slecht, maar wordt met het huidige systeem ook niet beter.

Wat zijn de alternatieven? Die alternatieven zullen van onderaf moeten komen. Ubuntu biedt een oplossing met als doel overvloed voor iedereen te creëren. Overvloed op elk niveau in de samenleving. Als we alles hebben wat we nodig hebben, kunnen we dan leven zonder geld?

Wij gaan zelf ons leven inrichtten. We zijn aan het kijken of en hoe we kunnen leven zonder geld, maar verder alles in overvloed.
Informeer verder op onze site naar hoe we dit kunnen bereiken! Neem voor een levendige discussie en uitwisseling van ideeën een kijkje op ons forum!

Bekijk het college van Ewald Engelen hieronder:

Eerst een volksbank oprichten met een eigen geldsoort. Een bank die alles financiert wat er nodig is, zonder rente. Deze bank zal eigendom zijn van de mensen en niet gebonden zijn aan het huidige monetair stelsel. Wanneer we realiseren dat we geen geld meer nodig hebben om te doen wat we willen doen. Zal ook de volksbank verdwijnen.

We zullen geld moeten gebruiken om tot een situatie te komen die werkt zonder geld. Het is onmogelijk om morgen het al geheel zonder te doen. Dat betekend niet dat het lang hoeft te duren. Maar het betekend wel dat het een aantal stappen van ons vergt.
Zolang we blijven denken en handelen in een kapitalistische manier blijven we op het punt waar we nu zijn. De eerste stap is samen komen en een eenheid vormen.

Het begint met elkaar ontmoeten en delen hoe we de toekomst willen zien. Hoe komen we niet tot een zelfvoorzienende, maar tot een overvloed creërende samenleving? Hoe ziet een manier van leven waar mens en natuur rijker van worden eruit?

Begin met het opzetten van eigen community’s. Als doel kun je stellen samenwerken om zoveel mogelijk onafhankelijk te worden van het huidige financieel systeem en tegelijkertijd vooruitgaan in gezondheid, levensstijl en overvloed. Meer hierover is te vinden onder de categorie contributionisme.

Op elk vlak, van voedsel tot bestuur zullen stappen te ondernemen zijn. Voor elke categorie hebben we een pagina gemaakt waar meer informatie te vinden is. Om mee te denken en te doen verwijzen we voor nu door naar het forum. We zijn stap voor stap de site verder uit aan het breiden zodat we elkaar kunnen vinden en ontmoeten. Tegelijkertijd zijn er steeds meer mensen bezig met plannen uit te werken en te realiseren.
Deel je gedachten en visie met anderen, of kijk verder op onze site voor informatie.

“If it’s not good for everyone, it’s no good at all” – Michael van de familie Tellinger | UbuntuPlanet.org