Een jaar geleden besloot ik me in te schrijven bij de lokale volkstuinvereniging. Ik had een leuke documentaire gezien (via earth matters) over het verbouwen in houtsnippers. Het was een eerlijk beeld van hoe je ‘anders’ kunt verbouwen, zonder het zware werk en de bodem uit te putten. Laat ik even duidelijk zijn dat ik totaal geen ervaring heb in tuinieren. Ik was dus op zoek naar een eenvoudige manier om te beginnen. Deze houtsnipper methode leek dus de uitkomst!

Heden

Inmiddels heb ik een stuk grond te beschikking gekregen van 140m2. Ik heb een aantal video’s bekeken over permacultuur, wat mijn goede gevoel bij de houtsnippers alleen maar onderstreept heeft. Ook heb ik Ubuntu Contributionism gelezen en ben ik betrokken geraakt bij het opzetten van Ubuntu Nederland. Wat we daar vooral willen bereiken, is mensen gelijkgestemde mensen met elkaar in contact brengen. Mensen samenbrengen zodat ze samen stappen kunnen zetten. Want als we deze wereld een beetje beter willen maken zullen we dat samen moeten doen! Het mooiste is natuurlijk dat je dan voorbeelden kan geven om mensen te kunnen inspireren. En toen was de som snel gemaakt. Ik wil mijn houtsnipper-tuin graag openbaar maken voor iedereen die er maar oren naar heeft. Ik zal hier regelmatig update’s posten van de voortgang en de ervaringen met jullie delen. Mensen die in de buurt wonen kunnen langskomen, en wij kunnen deze mensen helpen zelf ook een tuin te beginnen. Nieuwsgierig geworden? Goedzo! Hieronder een aantal links naar de nederlands ondertitelde versie van ‘Back to Eden’ die in 3 losse delen op youtube staat. Ook een link naar de openbare groep op facebook waar iedereen lid van kan worden.

Op de foto’s kun je zien hoe het er nu (24-22-2014) bij ligt. We hebben eerst een mooie vlakke ondergrond gemaakt en daar een laag van 5cm compost opgebracht. Als alle stenen langs de zijkant liggen kunnen we de laag van 10cm houtsnippers aanbrengen. De houtsnippers die we gaan gebruiken komen uit een Biomeiler. Dit is een grote ronde bak waar we vorig jaar 14m3 houtsnippers en 2m3 paardenmest in hebben gedaan. In die bak lopen 2 ringleidingen waar water door kan stromen. Door het composteringsproces kan water worden verwarmd tot boven de 50 graden! Op dit moment is de installatie aangesloten op de vloerverwarming van een nieuwbouwwoning. De eigenaar gaat waarschijnlijk zelf nog een artikel schrijven over de biomeiler, en hoe deze te maken. Wat voor de tuin fantastisch is, is dat de houtsnippers al bijna een jaar composteren en al bemest zijn! Ziet je het ecologische kringetje ook weer mooi rond worden?
Houd dit blog en/of facebook in de gaten. Want als wij het kunnen, kan jij het straks ook!

 

John Mensink