Weergave van 8 geneste reacties
  • Ton Sieben
   Moderator
   Aantal posts: 34
   #3145 |

   Lang loop ik met een idee. Iets wat, zeker in de stille uren van de nacht, steeds terug komt. “Het moet mogelijk zijn om gezamenlijk welzijn te garanderen” In een bewuste levensstijl zijn de uitgaven constructief en lager dan de inkomsten. In tegenstelling tot de verbruiksmaatschappij waarin wij leven zou iedere investering gericht zijn op duurzaamheid en zou ervoor zorgen dat het leven steeds efficiënter is. Daarmee dalen de uitgaven gedurende de tijd steeds verder en ontstaat er een balans met de wereld om je heen die uiteindelijk de investeringen bijna tot stilstand brengen. Omdat het in onze maatschappij heel moeilijk is om dit als eenling voor elkaar te krijgen zie ik voor me dat we dit als collectief met en voor elkaar organiseren. En ik denk dat de benodigde groep mensen om dit te kunnen doen kleiner is dan vaak wordt gedacht.

   Collectieve gezondheid
   Door gezamenlijk krachten te bundelen en middelen in te leggen kunnen we initiatieven starten die veel geld besparen en toewerken naar een vrij en gezond leven. Neem hierbij als voorbeeld de gezondheidszorg. Er zijn al collectieven die zorg voor en met elkaar waarborgen en die daarmee het draconische zorgstelsel omzeilen. Dit staat nog in de kinderschoenen en kan nog veel aandacht gebruiken maar het gebeurd al wel. Ook is er al een organisatie die dit concept aan het uitrollen is binnen een groter Gezondheidscoöperatief waar wellicht ook aansluiting gevonden zou kunnen worden. Wanneer een kritieke massa aan mensen bereikt wordt kan er redelijk gemakkelijk een basis worden gelegd die in geval van zorgbehoefte hierin kan voorzien. In deze constructie is er altijd volledige keuzevrijheid en kan er in een open en eerlijke vorm gewerkt worden aan gezondheidsboring i.p.v. symptoombestrijding. Er is altijd volledige openheid in wat er gebruikt wordt aan zorg en de conversatie ligt daar ook altijd open voor.

   Collectieve voeding
   Er zijn over de hele wereld, en ook in Nederland, al prachtige voorbeelden van collectieven die afspraken maken met voedsel leveranciers. Neem het voorbeeld van de “Herenboeren” in Boxtel (Brabant). In deze formule, die ontstaan is uit een collectieve behoefte aan gezond en duurzaam voedsel, worden alle tussenpersonen uit de (voedsel)keten gehaald en een boer door een groep mensen gecontracteerd. De boer is hierdoor verzekerd van zijn afname en de mensen hebben (enorm) goedkoop lokale en gezonde producten. Een prachtig voorbeeld van de kracht van een gemeenschap. Dit is maar één voorbeeld van wat mogelijk is binnen het Ubuntu gedachtegoed. Ik ben erg benieuwd wat we allemaal nog meer voor moois zouden kunnen bedenken met een groep bewuste mensen.

   Collectief gebruik van talent en motivatie
   Door te verenigen kunnen we onderling de talenten van elkaar gebruiken om het leven gezond, vrij en mooi te maken. Ik zie voor me dat we als Ubuntu leden de optie hebben om zelfstandig ondernemer te worden (kan ook naast een dienstverband) en het leven ondernemend in gaan richten. Dit levert in de belasting ook veel voordelen op en er zijn enorme mogelijkheden om elkaar te laten groeien. Neem het voorbeeld van iemand die goed is met cijfers en graag organiseert. Nu is iemand dan vaak afhankelijk van een baas en diens eisen. Maar in een collectief kan deze persoon boekhouder worden van overige leden en daarmee haar/zijn geld verdienen. Dit geldt ook voor de persoon die tuinieren/landbouwen leuk vindt of iemand die leraar is…. alles kan. En het mooie is dat je dan niet meer beperkt wordt tot die ene specialisatie maar ook meerdere functies kunt verrichten voor de gemeenschap. Wanneer de focus gericht wordt op duurzaamheid en balans komt er steeds meer ruimte voor creativiteit en kunst. Uiteindelijk zie ik voor me dat we binnen een tijd van maximaal tien jaar een gigantisch netwerk op kunnen zetten van allerlei ondernemingen en mogelijkheden op het gebied van educatie, voeding, gezondheid, energie, bouw, techniek, enz enz…. Als we onze krachten bundelen is alles mogelijk.

   De sleutel: de wil om samen te werken, te groeien en uitdagingen aan te gaan
   Dit concept kan bestaan bij de gratie van samenwerking. De wil om samen te werken en persoonlijk belang in het oog te houden maar het niet verblindend te laten worden is de sleutel tot succes. Er is meer dan genoeg ruimte voor iedereen om adem te kunnen halen en privacy te kunnen hebben. Er is meer dan genoeg overvloed op alle gebieden om iedereen een rijk en weelderig leven te laten leven wanneer we allemaal vertrekken vanuit eenheidsbewustzijn en wederkerige afhankelijkheid. Dit zijn allemaal hoekstenen van het Ubuntu Contributionisme en kunnen dan ook zo toegepast worden. Het enige wat we moeten hebben is de wil en doortastendheid.

    

  • John
   Moderator
   Aantal posts: 56
   #3151 |

   Dit is ook iets waar ik veel over nadenk, en heel erg blij van wordt.

   Als mensen de wederkerige afhankelijkheid in willen zien, en dat tijd kunnen geven om het te laten groeien, gaan we een fantastische toekomst maken met z’n allen. Wat je zegt, als er ondernemende mensen zijn die willen helpen om deze kar te trekken kunnen we morgen al beginnen. Zorg in de eerste plaats goed voor jezelf, dat je goed ‘rond kan komen’, en investeer de rest in het collectief. Dan komt samenvoorziening (als verbastering van zelfvoorziening) als een sneeuwbal steeds sneller naar je toe!

  • Bianca K.
   Bijdrager
   Aantal posts: 6
   #3152 |

   Ja, ook mijn motto 😀

   Wederzijdse afhankelijkheid is een onderdeel van juiste menselijke verhoudingen in de wereld. Daardoor wordt de macht over een ander te niet gedaan. Zo worden de wapens tot ploegscharen omgesmeed om samen het land te bewerken i.p.v. elkaar het leven onmogelijk te maken.

   Een wereld als zoiets is geen Utopie, maar is werkelijkheid voor hen voor wie dit zaadje in het hart aanwezig was en tot leven is gekomen 😀

  • Chantal
   Moderator
   Aantal posts: 44
   #3153 |

   @ton, ik sluit me hier volledig bij aan! Eigenlijk niks aan toe te voegen.

  • Mia
   Moderator
   Aantal posts: 16
   #3158 |

   Ook ik sluit me hier helemaal bij aan 🙂 Mooi verwoord. Misschien ook een idee om hier een artikeltje/ blog van te maken Ton?

  • Ton Sieben
   Moderator
   Aantal posts: 34
   #3159 |

   Goed idee Mia, ga ik doen. We gaan het met Wim nog druk krijgen.

  • Wim
   Sleutelbeheerder
   Aantal posts: 105
   #3160 |

   Heel mooi verwoord allemaal. Door samen te werken kom je verder dan elkaar tegen te werken. De uitdaging lijkt me op dit punt om tot (productieve) stappen te komen waarmee we dit idee stukje bij beetje realiseren.

   Wat betreft stukken voor een blogartikel, deze kan je schrijven en posten of aan mij mailen dan zal ik ze online zetten.

   In februari wil ik wel de tijd nemen om voor mensen die graag bloggen om uit te leggen hoe je artikels op de site kan plaatsen.

  • Mia
   Moderator
   Aantal posts: 16
   #3165 |

   @Wim, ik meld me alvast aan. Ik wil wel graag leren hoe je artikelen op de site kan plaatsen. Ik kan me herinneren dat we een aanbod hadden gekregen via LangLeveEuropa om een aantal artikelen over Ubuntu Contributionisme eventueel te herbloggen. (Zie bericht van 14 november 2014 in Ubuntu Overleggroep op Facebook, LangLeveEuropa.docx).
   Als jullie dit ook een goed idee vinden, kan ik die op termijn dan misschien plaatsen. Beetje verspreid over de tijd, zodat je telkens wat te lezen hebt. Wat vinden jullie?

  • Wim
   Sleutelbeheerder
   Aantal posts: 105
   #3166 |

   Wat vinden jullie?

   Lijkt mij een uitstekend idee!

Weergave van 8 geneste reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.